top of page
Search
  • Writer's pictureMakri Sofia

Κατανοήστε το κοινό στο οποίο απευθύνεστε

Είτε σας καλούν σε μια συνέντευξη για τη δουλειά που ονειρευόσασταν είτε ο προϊστάμενος σας για να παρουσιάσετε τα συμπεράσματα μιας έρευνας ή απευθύνεστε σε 1000 άτομα, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε το κοινό στο οποίο απευθύνεστε.


‘Θέλετε απλά να μιλήσετε για να μιλήσετε ή θέλετε να σας ακούσουν ουσιαστικά και να σας θυμούνται;’




1. Πριν λοιπόν ξεκινήσεις να μιλάς ή να προετοιμάζεις την παρουσίαση σου είναι βασικό να σκεφτείς: - ‘Σε ποιους απευθύνεσαι; (πχ δημογραφικά στοιχεία, ενδιαφέροντα, συμπεριφορές) - Τι ξέρεις για αυτούς; - Τι θέλεις να πεις; - Τι θέλουν να ακούσουν; - Τι είναι αυτό που θα πρέπει να μείνει στο τέλος;’


Κάνε τη σχετική έρευνα σου, είτε αυτό είναι να μελετήσεις την ιστοσελίδα της εταιρείας που ενδιαφέρεσαι είτε να μιλήσεις με στελέχη που ήδη δουλεύουν στην εταιρεία.



2. Αφού λοιπόν μάθεις ποιοι ακριβώς είναι και τι πρεσβεύσουν, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μπες στη θέση τους και ψυχολόγησε τους. - ‘Τι από αυτά που έχεις να πεις θα τους ενδιαφέρει; - Πώς θα κάνεις τη διαφορά για να σε προσέξουν; - Αν ήσουν εσύ στη θέση τους, τι είναι αυτό που θα σου κέντριζε το ενδιαφέρον; - Ποιό θα ήταν το κριτήριο για να επιλέξεις κάποιον ή για να πειστείς για κάτι;’


Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα, μπορείς να προσαρμόσεις αντίστοιχα και το βιογραφικό σου είτε την παρουσίαση σου.

Δεν είναι μόνο να γνωρίζεις πολύ καλά τι θα πεις αλλά και το πώς, το πότε και σε ποιον θα το πεις. ‘Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσεις το μήνυμά σου;’


Αναρωτήσου λοιπόν για ποιο λόγο βρίσκεσαι εκεί, για ποιο λόγο βρίσκονται αυτοί εκεί και τι θέλεις να κερδίσεις. «Μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου» μπορείς να δεις τη δική του οπτική, να προβλέψεις πιθανές ερωτήσεις αλλά και να προετοιμαστείς κατάλληλα για όλα τα ενδεχόμενα.



3. Έφτασε η ώρα της συνέντευξης ή της παρουσίασης.

Ξέρεις καλά το αντικείμενο σου, πιστεύεις πως έχεις ψυχολογήσει το κοινό σου και είσαι έτοιμος. Το ιδανικό είναι να τους κερδίσεις από τη πρώτη στιγμή με την προσωπικότητα, τη θετικότητα, τη σιγουριά και τον ενθουσιασμό σου. Εξάλλου είναι τα πρώτα λεπτά που θα καθορίσουν την πρώτη καλή εντύπωση του κοινού σου.


Τι γίνεται όμως αν κάτι δεν πάει όπως τα περίμενες;

Το μυστικό είναι να συνεχίζεις να αφουγκράζεσαι το κοινό σου και να είσαι ευέλικτος ώστε να προσαρμόζεσαι στην παρούσα κατάσταση.

Αναλογίσου τι διαφορετικό θα έπρεπε να κάνεις εκείνη τη στιγμή για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον. ‘Τι αποκαλύπτει η δική σου γλώσσα σώματος αλλά και του κοινού σου; Πόσο καλά ακούς και ανταποκρίνεσαι στις ερωτήσεις που σου κάνουν;’


Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το κοινό σου θα σε ακούσει προσεκτικά αν τους δίνεις την εντύπωση πως τους ακούς πρώτα εσύ και ενδιαφέρεσαι για αυτά που λένε.



4. Αφού τελειώσεις τη συνέντευξη ή την παρουσίαση, πάντα υπάρχει χρόνος για να κάνεις και εσύ κάποιες ερωτήσεις για το αν υπάρχει ανάγκη να μάθουν κάτι άλλο ή να διευκρινιστεί κάτι καλύτερα.


Ακόμα μπορείς να ολοκληρώσεις την παρουσίαση σου με κάτι που θα τους κάνει εντύπωση και θα θυμούνται… μπορεί να είναι μια προσωπική ιστορία, μια εικόνα, μια φράση ή και ένα χαμόγελο...


Εξάλλου δεν βρίσκεσαι εκεί μόνο για να παρουσιάσεις απλά το βιογραφικό ή τα ευρήματα μιας μελέτης αλλά για να βάλεις την προσωπική πινελιά σου και να βρεις τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να περάσεις το μήνυμά σου.



5. Κέρδισε το κοινό σου τόσο με την κατάρτιση και την ακρίβεια όσων λες, με την προσωπικότητα σου, το πάθος και τη σιγουριά που εκπέμπεις καθώς και με το ενδιαφέρον που δείχνεις για αυτούς και αυτοί θα στο ανταμείψουν…

9 views
bottom of page